Το Νησί της Σκύρου

Η πόλη της Σκύρου είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Σκύρου, της επαρχίας Καρύστη, νομού Εύβοιας. Στο χωριό υπάρχουν τα χωριά Λιναριά, Λουτρό (n), Τραξί, οι οικισμοί Ασπούς, Κυρά Παναγία, Αχερούνες, Μελά και τα νησάκια Σαρακίνικο και Σκιροπούλα. Η Χώρα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, στους ανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε ψηλό βράχο και απέχει 11χλμ. Από το Λιναριά, το λιμάνι. 

Πρόκειται για ένα τυπικό νησιωτικό κράτος, αποτελούμενο από μικρά σπίτια με ιδιόρρυθμες σκοτεινές στέγες που καλύπτονται από το “melagki” (ένα αργιλώδες έδαφος που παρέχει θερμική προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία). Ανάμεσα στα μικρά σπίτια υπάρχουν στενά δρομάκια και σκάλες. Τα περισσότερα σπίτια της χώρας διατηρούν την εσωτερική διακόσμηση, αποτελούμενη από μεγάλες κασέλες, μικροσκοπικά ξύλινα έπιπλα, αγγεία, υφάσματα και όμορφα κεντήματα.

Οι άνθρωποι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κατασκευή και την εμπορία λαϊκής τέχνης (αγγειοπλαστική, ξύλινα έπιπλα, κεντήματα και τουρισμό.

 

 

Leave your comment