Το Νησί της Έμπνευσης & της Παράδοσης

Ο Γιώργος Θεοτόκας γράφει: «Η Σκύρος με έσωσε, εκείνη που την χρειαζόμουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το έντονο κτύπημα της ψυχής … δεν θα ξεχάσω ποτέ την αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας που μου έδωσε αυτό το νησί, και έλαμψα, μου έδωσε τόση ένταση όταν πήγα και κολύμπησα σε μια πανέμορφη αμμουδερή παραλία μόνο με τον ήλιο, τη θάλασσα και τον αέρα … Στιγμές ενθουσιασμού ανάμεσα στη φύση και τη μοναξιά, ίσως το μεγαλύτερο … “(Ημερολόγιο Γ. Θεοτόκου” Argo “και” Demon “”)

O Σεφέρης, λένε οι άνθρωποι, ότι βρήκε τον Περγιαλή κρυμμένο σε μια αμμώδη παραλία της Σκύρου και πολλούς καλλιτέχνες όπως ο Α. Τάσος με το Σκυριανό Pitcher, ο Δημήτρης Γιαννουκάκης με την «Μονή Σκύρου», ο Κώστας Πλακοτάρης με τη Σκύρο, Βάλια Σεμερτζίδη με οκτώ χαρακτικά στη Σκύρο και άλλα.
Από την εταιρεία των τουριστών ξεχωρίζουν οι Όσκαρ Γκούαϊλ, Γιώργος Δροσίνης και Ιωάννης Τσαρούχης.

Ο Ρούπερτ Μπρουκ (Rupert Brooke), ένας άγγλος ποιητής και ταξιδιώτης του κόσμου, είχε ένα πάθος για τις γυναίκες, την αγάπη και τις νότιες θάλασσες. Θυσίασε τη ζωή του για τα ιδανικά που περιγράφονται στα ποιήματα. Ταξινόμησε έναν εθελοντή στο Βασιλικό Ναυτικό. Κατά την περίοδο εκείνη ήταν στα ελληνικά νησιά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως βάσεις από το Βασιλικό Ναυτικό της Αγγλίας, αρρώστησαν και πέθαναν. Στον τάφο του είναι μια επιτύμβια επιγραφή ελληνικής επιγραφής: “Εδώ βρίσκεται ένας υπηρέτης του Θεού, δεύτερος αξιωματικός του Βρετανικού Ναυτικού, ο οποίος πέθανε για την απελευθέρωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους”.

Leave your comment