Φυσικές Ομορφιές

Η ύπαρξη πηγών στη Σκύρο είναι απολύτως αλληλένδετη με τις παραδόσεις. Η πηγή “Νύφη” με το ιαματικό νερό που αναζωογονεί και η “Ανάβαλσα” η ζωηρή πηγή της Χώρας, με τη λίμνη της, “δίνουν ζωή” στη Σκύρο.

Η Σκύρος περιβάλλεται από 11 νησίδες ή “πέτρινα πλοία”. Η Σκύροπουλα είναι το μεγαλύτερο νησί, ορεινό και βραχώδες. Εκεί βρίσκεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (17ος Αιώνας). Η Μπαλαξά είναι το επόμενο σε μέγεθος και “γεννά” από την αρχαιότητα έως σήμερα το περίφημο μάρμαρο της Σκύρου.

Απέναντι είναι οι διάβολοι (“οι περαστικοί”), μια περιοχή όπου οι γλάροι τοποθετούν τα αυγά τους και οι ψαράδες κάνουν καλό ψάρεμα!

Η σπηλιά των Πεντεκάλη ή Διατρυπτή είναι μια σπηλιά μοναδικής ομορφιάς. Ονομάζεται έτσι λόγω του γεγονότος ότι ένα μικρό σκάφος μπορεί να περάσει από τη σπηλιά. Οι σταλακτίτες της σπηλιάς σπινθήρων οφείλονται στο φως στη θάλασσα. Το κολύμπι στο νερό είναι μια μοναδική εμπειρία!

Η Σκύρος, “η καρδιά του Αιγαίου”, είναι το μεγαλύτερο νησί των Σποράδων. Βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο των Βόρειων Σποράδων, κοντά στην Εύβοια. Είναι ένα “αργό” διαμάντι στο Αιγαίο.

Οι παραλίες κάνουν έναν άψογο συνδυασμό γαλάζιου ουρανού και θάλασσας. Το υγρό στοιχείο αγκαλιάζει αρμονικά τη θαλάσσια ακτή και “ταξιδεύει” όλες τις αισθήσεις των επισκεπτών του. Υπάρχουν παραλίες για κάθε γούστο. Άλλα είναι προσβάσιμα από τη θάλασσα και άλλα. Σε ορισμένες παραλίες μπορεί κανείς να κάνει θαλάσσια σπορ και καταδύσεις, ενώ σε άλλες μπορείτε να βρείτε την ηρεμία και την έμπνευση που έχετε από την αρμονία της φύσης.

Μερικές από τις παραλίες του νησιού είναι ο Άγιος Φωκάς, ο Ασπούς, η Ατσίτσα, η Καλαμίτσα, οι Αχερούνες, η Γυρίσματα, η Κυρά Παναγιά, η Κολυμπάδα το Λίνο, τα καταστήματα, η Πετρίτσα, ο Μόλος, ο Πεύκος, το Σαρακίνικο, ο Άγιος Πέτρος ή το Λιμανάκι. Ο ταξιδιώτης αναρωτιέται: “Πόσο μπλε μπορεί να πέσει ο θεός-δημιουργός σε αυτή τη γη για να αποκαλύψει το μεγαλείο του!”

Leave your comment