Σκυριανή Λαϊκή Τέχνη

Η Σκύρος είναι ένα από τα νησιά που ανέπτυξαν αξιοσημείωτη λαϊκή τέχνη και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η Αγγελική Χατζημιχάλη μετέχει από πολύ νεαρή ηλικία. Τα προϊόντα των τοπικών νησιωτικών τεχνών έγιναν τόσο ευρέως γνωστά, ότι πολλές φορές κάθε καλλιτεχνική δημιουργία μοιάζει με το ύφος που ονομάζεται Σκυριανός. Οι κύριες βιοτεχνίες που άκμασαν ιδιαίτερα στο νησί είναι αυτές του κεντήματος, της ξυλουργικής και της κεραμικής.

Τα ξυλόγλυπτα περιλαμβάνουν σκαμνιά διαφόρων μεγεθών και στυλ, κατασκευασμένα από τοπική μαύρη μουριά, αλλά και λευκά. Τα σκαμνιά είναι αρκετά μικρά, επειδή τα σπίτια ήταν μικρά, αλλά πολύ άνετα στη χρήση και πολύ ανθεκτικά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά μαζί με τρίποδα, δηλαδή μικρά τραπέζια ήταν το μόνο επίπλων των σπιτιών της άρχουσας τάξης. Επίσης, οι ξυλογραφίες ήταν πολλά είδη κορμών, καναπέδων, θρόνων κλπ.

Τα ξυλόγλυπτα της Σκύρου χρονολογούνται από την βυζαντινή εποχή και η κύρια διακόσμηση τους αποτελείται από αετούς με διπλό κεφάλι, ανθρώπινες μορφές, γεωμετρικά σχέδια, πουλιά και μυθολογικά ζώα, δράκους κλπ.

Χειροποίητα: Στο κέντημα της Σκύρου και τα χειροτεχνήματα των νοικοκυριών προοριζόταν κυρίως για ατομική χρήση. Υπάρχουν δύο τύποι κεντήματος: α) κεντήματα για τη διακόσμηση της φορεσιάς (αρσενικά και θηλυκά) και β) κεντήματα για διακόσμηση στο σπίτι (σεντόνια, μαξιλάρια, κεφαλάρια κλπ.). Το δεύτερο είναι τα πλουσιότερα στολίδια και πιο σύνθετα στη σύνθεση τους.

Τα μοτίβα απέχουν μεταξύ τους και σχηματίζουν μία και μόνο σύνθεση, η οποία γεμίζει ολόκληρη την επιφάνεια.

 

 

 

Leave your comment