Καρναβάλι

Η περίοδος του Καρναβαλιού προηγείται της Σαρακοστής. Η ημερομηνία της κινητής γιορτής του Πάσχα κάθε χρόνο είναι εκείνη που καθορίζει τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης των εορτών και των τελετών που οριοθετούν αυτές τις δύο περιόδους.

Το Καρναβάλι, σε αντίθεση με τη Σαρακοστή, είναι μια εποχή χαράς ηθικής ελευθερίας ή χαλάρωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας προσωρινά αναστέλλονται οι κανόνες της αξιοπρεπούς ζωής. Ο κόσμος «γυρίζει ανάποδα» και βασιλεύει τη λήθη στην καθημερινή ζωή: τα ταμπού και οι απαγορεύσεις αποκλείονται και επιτρέπονται όλες οι παρεκκλίσεις. Η φλέβα και ο βαθμός απελευθέρωσης της ηθικής είναι τα βασικά γεγονότα ευθυμίας κατά τις ημέρες του καρναβαλιού. Η χρήση σεξουαλικών και ερωτικών συμβόλων συνδυάζεται συχνά με παραδοσιακά λαϊκά γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Οι εορτασμοί του Καρναβαλιού συνδέονται με τον κύκλο των εποχών: οι άνθρωποι γιορτάζουν την άνοιξη για το φως που ξαναγεννιέται, για το τέλος του χειμώνα, ο οποίος κρατούσε το φως που αιχμαλωτίστηκε. Τα κοστούμια και η χρήση μάσκας αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία του καρναβαλιού, καθώς και η πομπή ενός ανδρεικέλου στους δρόμους, ακολουθούμενη από τη θανάτωσή του με πνιγμό, κρέμασμα ή καύση. Το ανδρείκελο είναι συνήθως ένας γελοία «μικρός άνθρωπος» που αποκαλεί Carnival King από παλιά ρούχα γεμιστά με άχυρο, στα οποία τοποθετούνται μερικές φορές πυροτεχνήματα ή άλλα πυροτεχνήματα.

Στις παραδοσιακές του μορφές, κατά τη διάρκεια του εορτασμού καρναβαλιού, γίνεται μια συμβολική κηδεία του Καρναβαλιού (που αποτυπώνεται από κάποιον μεταμφιεσμένο), που σημαίνει το τέλος της ανέμελης περιόδου και την αρχή της Σαρακοστής.

Το Καρναβάλι της Σκύρου έχει τις ρίζες της στην ελληνική μυθολογία διατηρώντας πολλά στοιχεία του αρχέγονου καρναβαλιού.

Οι ακατέργαστες υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις και οι απαγγελίες σατιρικών στίχων είναι γεγονότα με ιδιαίτερο χρώμα που αναφέρουμε στη Σατύρα, τον θεό Κρόνο και Παν. Τα παραδοσιακά γεγονότα των μεταμφιεσμένων. Οι πιο ενδιαφέρουσες μορφές είναι ο Γέρος, η Κορέλα & ο Φράγκος.

Ο “Γέρος”, είναι ηγετική ομάδα. Φοράει μια τριχωτή μαύρη, κατσίκι σαν ακρωτήριο, στην πλάτη του, 50-80 καμπάνες αιγών κρεμασμένα στη μέση του και μάσκα προσώπου από δέρμα μικρής κατσίκα.

Από τη μέση κάτω φοράει ποιμένες πάνω από παντελόνια, τις κάλτσες από μαλλί και τα παραδοσιακά “trochadia”. Κρατάει στο χέρι το ραβδί του ποιμένα και τα πόδια με τρόπο ώστε οι κουδούνες να παράγουν ισχυρό ήχο.

Η “Κόρελα” (κόρη, κόρη του) συνοδεύει τον «γέρο». Είναι νεαρός άνδρας, ντυμένος σε γυναικεία φορεσιά. Φορά επίσης κάλτσες από μαλλί και αντιαντική μάσκα στο “γέρο”, φτιαγμένο από δέρμα μικρής κατσίκα και κρατά ένα μαντήλι στο χέρι του.

Ο Φράγκος κάποτε φορούσε ευρωπαϊκό παντελόνι. Στη μέση του πίσω μέρους του σώματος του κρέμεται ένα κουδούνι. Μάσκα προσώπου και χέρι που κρατάει ένα Bourou (ένα ναυτικό σφύριγμα, φτιαγμένο από κέλυφος).

Αυτές οι τρεις κκωμικές φιγούρες μετά την επίσκεψη σε όλα τα γειτονικά σπίτια ανεβαίνουν στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, όπου λατρεύουν την εικόνα του αγίου και χτυπάνε χαρούμενα το καμπαναριό του μοναστηριού.

Το καρναβάλι στη Σκύρο είναι αξέχαστο για όσους επισκέπτονται το νησί κατά τη διάρκεια της καρναβαλικής περιόδου. Ο επισκέπτης συμμετέχει σε μια μεγάλη γιορτή μέσω της οποίας έρχεται σε επαφή με το παρελθόν, εξαλείφει τις έννοιες της καθημερινής ζωής και καλωσορίζει την άνοιξη με χαρά και χαλάρωση. Το νησί προσκαλεί όλους εκείνους που θέλουν να ζήσουν το πνεύμα και το γλέντι του καρναβαλικού σκυριανού, παρόλο που είναι ακόμα χειμώνας!

 

Leave your comment