Ιστορικό Υπόβαθρο - Βυζαντινή περίοδος

Κατά τη διάρκεια της πρώιμης βυζαντινής περιόδου το νησί δεν άνθισε, αλλά κατά τη διάρκεια της μεσοβυζαντινής περιόδου το νησί επωφελήθηκε από την οικονομική ευημερία των νότιων επαρχιών της Ελλάδας και διοργάνωσε τη μητρόπολη, η οποία ενσωματώθηκε στη δικαιοδοσία του μητροπολίτη Αθηνών υπό την “τακτική »(Εποχική Επισκοπή) εποχή του Κομνηνού και του Παλαιολόγου.

Το Κάστρο της Σκύρου, χτισμένο στο ψηλότερο σημείο της πόλης της Σκύρου και με θέα ολόκληρη την περιοχή, έχει μακρά ιστορία πίσω από αυτό. Παρόλο που δεν είναι τόσο καλά διατηρημένο όσο άλλα κάστρα στην Ελλάδα, αυτό το πέτρινο φρούριο χτίστηκε στους Βυζαντινούς χρόνους για να προστατεύσει το νησί από εχθρούς και πειρατές που συχνά καταστρέφονταν τα νησιά του Αιγαίου εκείνη την εποχή.

Η αρχιτεκτονική του Κάστρου είναι απλή αλλά ισχυρή. Πάνω από την κύρια είσοδο, θα δείτε ένα μαρμάρινο λιοντάρι που χτίστηκε στον τοίχο. Παρόλο που υπάρχουν λίγα απομεινάρια των παλιών οχυρώσεων, το Κάστρο της Σκύρου προσφέρει υπέροχη θέα σε όλη την πόλη και τη θάλασσα. Μέσα στο Κάστρο υπάρχει μια μεγάλη εκκλησία, η ένδοξη Μονή του Αγίου Γεωργίου, η οποία εξαρτάται από τη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία πιθανότατα ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα, έχει αξιοσημείωτες αγιογραφίες και μπορεί να δει κανείς από τα βραχώδη βουνά κάτω από τους τοίχους. Το Κάστρο της Σκύρου βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το κέντρο της πόλης της Σκύρου.

Leave your comment