Αξιοθέατα

Πάνω από το χωριό Χώρα, στην κορυφή του βράχου, κυριαρχεί το βυζαντινό φρούριο , χτισμένο στην αρχαία ακρόπολη του 5ου αιώνα. Στην Ακρόπολη έχουν εντοπιστεί ίχνη κτιρίων που χρονολογούνται από την εποχή του Χαλκού. Στο φρούριο, ένα οχυρωμένο μοναστήρι της Αγίας. Ο Αγ.Γιώργος της Σκύρου έχει χτιστεί. Μέσα στο κάστρο είναι η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, χτισμένη το 895 μ.Χ. Ένας ευρύς δρόμος, που οι κάτοικοι αποκαλούν Μεγάλη Στράτα , οδηγεί στο χωριό Χώρα από το Κάστρο.

Η πόλη διαθέτει ένα αρχαιολογικό και ιστορικό λαογραφικό μουσείο. Το αρχαιολογικό μουσείο είναι ένα από τα πρώτα τοπικά ιστορικά – λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας. Περιλαμβάνει ανασκαφές στο νότιο νησί της Σκύρου, συλλογές κεραμικής και γλυπτά από τη μυκηναϊκή, ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή. Το λαογραφικό μουσείο ιδρύθηκε το 1964 από την οικογένεια Faltaits και στεγάστηκε στο παλιό οικογενειακό τους αρχοντικό, των οποίων οι ρίζες χάνονται στο Βυζάντιο. Το μουσείο έχει θέα στο βόρειο άκρο του νησιού, χτισμένο στον μεγαλύτερο πύργο των αρχαίων Πελασγικών τειχών του νησιού – τον Παλαιόπυργο. Η τοποθεσία ήταν κάποτε ένας αρχαίος ναός.

Το Μουσείο είναι ένα από τα πιο ζωντανά πολιτιστικά ιδρύματα της Ελλάδας. Διακρίνεται επίσης για τον συνδυασμό καινοτόμου και πρωτοποριακού τρόπου αλληλεπίδρασης με τις νεότερες ακροάσεις. Μέσω του εθελοντισμού συνδυάζει τη θεωρία με την πρακτική.

Περιλαμβάνει αντικείμενα παραδοσιακής και σύγχρονης λαϊκής τέχνης, βιβλιοθήκη και γκαλερί τέχνης. Δημιουργήθηκε για να σώσει την παραδοσιακή κληρονομιά της Σκύρου και να μεταβιβάσει το μήνυμα ότι το παρόν και το μέλλον πρέπει να συνδεθούν με την παράδοση.

Στο χωριό της Χώρας υπάρχουν επίσης αρκετές βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες. Οι σημαντικότερες είναι οι εκκλησίες της Αργοδοπαναγίας κοντά στο Κάστρο, η εκκλησία της Παναγίας της Ελεημονίτριας, η εκκλησία της Παναγίας του Θεοδώρου και οι ταξιαρχίες. Στο βόρειο άκρο της χώρας βρίσκεται η πλατεία της Αιώνιας Ποίησης, όπου βρίσκεται ένα χάλκινο άγαλμα του βρετανικού ποιητή Roumpert Brooke, του οποίου ο τάφος βρίσκεται στα Τρία Μπουκς στο νότιο τμήμα του νησιού.

Leave your comment