Το άλογο της Σκύρου

Το άλογο της Σκύρου (Equus Cabalus Skyriano) είναι μια ειδική ελληνική ιπποδρομία. Οι ρίζες του φτάνουν στην αρχαιότητα, όπου ήταν ο κυρίαρχος αγώνας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Είναι πιθανό να έχει κοινές ρίζες με το άλογο της Πίνδου. Θεωρείται απόγονος των αλόγων του Αχιλλέα, ο οποίος πήρε μαζί του και χρησιμοποίησε τον Τρωικό πόλεμο. Αυτή η ανθεκτική φυλή απεικονίζεται στη ζωφόρο του Παρθενώνα. Μια άλλη σημαντική στιγμή κατά τη διάρκεια των αιώνων είναι η χρήση τους στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Χαρακτηριστικό τους χαρακτηριστικό είναι το μικρό ύψος τους μόλις 110 cm. Το ισχυρό, ισχυρό και ανθεκτικό σώμα τους είναι ιδανικό για το αλώνισμα και την όργωμα της γεωργικής γης. Στο παρελθόν κατά τη διάρκεια της συγκομιδής ιπποδρομίες έλαβε χώρα. Μια δημοφιλής γιορτή με ένα ειδικό τελετουργικό. Οι αναβάτες έτρεχαν σε αγώνες χωρίς σέλα και χαλινάρι! Μετά την ολοκλήρωση της γιορτής τα άλογα παρέμειναν ελεύθερα στο Kochlaka μέχρι τον Μάιο.

Τη δεκαετία του 60 αυτά τα έθιμα εγκαταλείφθηκαν. Η χρήση γεωργικών μηχανημάτων οδήγησε σε μείωση του πληθυσμού των αλόγων και χαρακτηρίστηκε ως απειλούμενο είδος.

Μέχρι σήμερα οι Σκύριοι αγωνίζονται να εξαλείψουν τον κίνδυνο της εξαφάνισης του σκύρου.

Το άλογο της Σκύρου, είναι μια ευλογημένη ύπαρξη που καλύπτει τις ηλικίες με δύναμη και ομορφιά και ανήκει στις πιο σπάνιες φυλές αλόγων στον κόσμο και ζει μόνο στη Σκύρο!

Leave your comment